м. Київ, вул. Феодори Пушиної, будинок 8А, офіс 618

Порядок зняття з обліку фізичних осіб-підприємців.
Роз'яснення від Фіскальної служби.

 

ГУ ДФС у м. Києві уЛисті від 19.02.2016 р. №1330/К/26-15-12-02-14 нагадує, що підставою для зняття фізичної особи-підприємця з обліку в контролюючому органі єПовідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем отримане від державного реєстратора після внесення відповідного запису в Єдиний державний реєстр.

В свою чергу, державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем можлива:

за її рішенням,за судовим рішенням,у разі її смерті,оголошення її померлою,визнання її безвісно відсутньою.

Дата зняття з обліку фізичної особи-підприємця відповідає даті отримання повідомлення державного реєстратора про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця.

Проте державна реєстрація припинення підприємницької чи незалежної професійної діяльності фізичною особоюне припиняє її зобов'язань, що виникли під час провадження підприємницької чи незалежної професійної діяльності, тане змінює строків, порядків виконання таких зобов'язань та застосування санкцій за їх невиконання.

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця погашення грошових зобов'язань та/або податкового боргу здійснюється за рахунок майна зазначеної особи.

Особою, відповідальною за погашення грошових зобов'язань чи податкового боргу фізичної особи-підприємця або фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, є така фізична особа.

Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особапродовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа-платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності.

Така фізична особамає:

забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності;в установлені строки подати річну податкову декларацію за звітний рік, у якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця.

Окрім того, контролюючий орган може призначити та провести документальну перевірку такої фізичної особи-платника податків за наявності підстав та з урахуванням строків давності, передбачених ПКУ.

Як платник ЄСВ підприємець знімається з обліку після проведення остаточного розрахунку (на підставі акта перевірки/акта звірки) і внесення відповідного запису до реєстру страхувальників.